´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera B - pagina 86

Boala lui Cowden - enciclopedia universala

Boala lui Cowden:  Afectiune cutanata ereditara asociind diverse malformatii cu multiple leziuni ale pielii si viscerelor, care poate avea o evolutie maligna.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera B

Boala lui Creutzleldt-Jakob - enciclopedia universala

Boala lui Creutzleldt-Jakob:  Boala cerebrala foarte rara, ce evolueaza catre dementa. Boala lui Creutzleldt-Jakob este cauzata de o particula infectioasa de un tip particular (prion). In pofida acestei origini infectioase, boala are mai multe puncte de asemanare cu bolile degenerative. Ea este inclusa, indeosebi cu boala kuru din Noua Guinee, printre encefalopatiile (boli ale creierului) spongiforme, denumite asa dupa aspectul celulelor nervoase privite prin microscop. Boala se manifesta printr-o dementa asociata cu diverse tulburari neurologice: miscari anormale, cecitate, paralizii, deficite senzitive, hipertonie (redoare musculara excesiva). Electroencefalografia aduce elemente esentiale pentru diagnosticarea bolii. Boala lui Creutzfeldt-Jakob incepe cel mai des dupa varsta de 50 de ani, apoi evolueaza rapid, desi s-au observat si forme prelungite de boala. Actualmente nu exista un tratament curativ. Lucrari stiintifice recente lasa de gandit ca unele cazuri de boala Creutzfeldt-Jakob ar fi legate de boala vacilor nebune.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera B

Boala lui Dejerine-Sottas - enciclopedia universala

Boala lui Dejerine-Sottas:  Boala ereditara, caracterizata printr-o hipertrofie a nervilor, responsabila de atrofie musculara si paralizii. Boala lui Dejerine-Sottas este ereditara si se transmite intr-o maniera autosoma dominanta: gena purtatoare se gaseste pe un cromozom care nu este un cromozom sexual; este suficient ca gena sa fie transmisa de unul dintre parinti pentru ca boala sa se dezvolte la copil. Semnele sunt o paralizie a membrelor inferioare, apoi a membrelor superioare, precum si o diminuare a sensibilitatii cutanate. Se adauga adesea dureri, o deformare a coloanei vertebrale, tulburari ale motricitatii oculare. Evolutia incepe foarte devreme, uneori chiar la nastere si sfarseste adesea printr-o invaliditate totala fara ca vreun tratament sa o poata opri.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera B

Boala lui Dupuytren - enciclopedia universala

Boala lui Dupuytren:  Afectiune a mainii caracterizata printr-o flectare progresiva si ireductibila a unor degete, indeosebi a inelarului si auricularului (degetul mic), catre palma. Boala lui Dupuytren este provocata de ingrosarea si refractia aponevrozei palmare, membrana conjunctiva si fibroasa continuta in mana. Cauza acestei boli este inca necunoscuta; in unele cazuri, ea pare sa fie favorizata de diabet, de luarea de medicamente antiepileptice sau de alcoolism. Mai frecventa la barbati decat la femei, ea afecteaza, in general, ambele maini. Retractandu-se, aponevroza palmara antreneaza formarea de noduli fibrosi, duri si palpabili, in palma, si a unor benzi de tesut ingrosat, numite bride de retractie, sub piele: articulatiile dintre falange si metacarpiene, precum si celc dintre falange si falanginc sunt afectate, provocand o Hectare a degetelor. Miscarile mainii sunt stanjenite, in special in ce priveste apucarea obiectelor. Tratamentul chirurgical, care consta in ablatia bridelor de retractie si a nodulilor, da rezultate bune. Totusi poate surveni o recidiva.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera B

« 83 84 85

86

87 88 89 »
«

»
Bijuteria de lux Papillon Construct