´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera B - pagina 89

Boala lui horton - enciclopedia universala

Boala lui horton:  Inflamatie a unei artere temporale, sau a ambelor artere temporale, la partea de sus a tamplelor. Boala lui Horton, relativ rara, afecteaza persoanele in varsta si cel mai des femeile. Boala lui Horton se manifesta prin dureri de cap intense, localizate la o tampla sau la ambele, cauzata de inflamatia peretelui arterial. Uneori, aceste dureri sunt acompaniate de febra si de o stare generala proasta. Diagnosticul se pune in urma unui examen sangvin, care evidentiaza o viteza de sedimentare ridicata, semn al unei inflamatii, si a unui examen histologic al tesutului arterial dupa biopsia arterei temporale, efectuata la spital sub anestezie locala. Principalul risc al bolii rezida in extensia rapida a inflamatiei la artera oftalmica, antrenand o obliterare a vaselor retinei sau ale papilei si orbirea. Un tratament de urgenta cu corticosteroizi in doze mari trebuie sa fie intreprins. Acest tratament este urmat cu doze lent descrescande timp de mai multi ani sub supraveghere regulata a vitezei de sedimentare.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera B

Boala lui La Peyronie - enciclopedia universala

Boala lui La Peyronie:  Prezenta a unuia sau mai multor noduli fibrosi in corpii cavernosi ai penisului, pe carc il deformeaza. De origine necunoscuta, boala lui La Peyronie survine, in general, la barbatii trecuti de 40 ani. Boala lui La Peyronie este tratata doar in cazul in care deviatia penisului il deranjeaza pe pacient in raporturile sexuale. Singurul tratament eficace este corectarea chirurgicala a deviatiei.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera B

Boala lui Legg-Perthes-Calve - enciclopedia universala

Boala lui Legg-Perthes-Calve:  Boala necrozanta a capului femural, care afecteaza copilul de varsta intre 5 si 10 ani. Boala lui Legg-Perthes-Calvc este cauzata, probabil, de o intrerupere locala a circulatici sangvine. Copilul atins de aceasta afectiune are o suferinta a soldului si merge schiopatand. La inceputul bolii, a carei evolutie este foarte lenta, radiografia poate fi normala; o scintigrafie osoasa este atunci necesara pentru a confirma diagnosticul. Scopul tratamentului fiind de a pastra sfericitatea capului femural, fragilizat de boala, vindecarea implica un repaus complet al soldului, de cele mai multe ori la pat; sunt adesea necesare tractiuni si purtarea unui gips. Reluarea mevsului este in general posibila dupa 12-18 luni de la debutul bolii,

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera B

Boala lui Leiner-Moussous - enciclopedia universala

Boala lui Leiner-Moussous:  Afectiune dermatologica benigna a sugarului ce atinge, in principal, fata si sezutul. Boala lui Leiner-Moussous se observa intre a 2-a si a 4-a luna de viata. Cauza este de cele mai multe ori necunoscuta. Eruptia debuteaza cel mai frecvent printr-o inrosire a plicilor si a zonelor convexe ale bazinului (fese, organe genitale), precum si prin afectarea pielii capului, ducand la scuamc grase, groase, galbui sau cafenii pe o piele rosie (cruste de lapte). Leziunile se propaga apoi rapid pe intreg corpul, formand scuame. Aceasta eruptie este, de obicei, bine suportata de catre copil, care nu simte mancarimi. Tratamentul consta in folosirea antisepticelor locale: bai cu permanganat de potasiu sau cu antiseptice necolorate, diluate in solutie apoasa, care trebuie sa fie urmate de aplicarea de solutii sau de pomezi antifungice si de vaselina pe pielea capului.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera B

« 86 87 88

89

90 91 92 »
«

»
Bijuteria de lux Papillon Construct