´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera C - pagina 29

Camp de date - enciclopedia universala

Camp de date:  Un camp al unui formular de introducere a datelor in care utilizatorul poate introduce o informatie. Valoarea din campul de date poate sa corespunda unui camp dintr-o tabela a bazei de date (caz in care va fi stocata ca atare), sau poate servi la calcularea valorilor care se vor memora in alte campuri din baza de date.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

Camp de evenimente - enciclopedia universala

Camp de evenimente:  Cuplul (E, K) unde K este o multime de parti a lui E inchisa in raport cu intersectia si complementara.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

Camp vizual - enciclopedia universala

Camp vizual:  Ansamblul punctelor din spatiu pe care ochiul il poate percepe atunci cand este imobil. Explorarea clinica are avantajul de a putea fi realizata in orice loc, fara instrumente. Principalul ei inconvenient este faptul de a nu fi reproductibila: ea nu poate servi deci decat ca examen de depistare. In testul de confruntare, subiectul, care priveste drept in fata lui, trebuie sa semnaleze momentul in care percepe un obiect ("testul") pe care examinatorul il deplaseaza in fata ochilor sai de la periferie spre centru. In proba lui Amsler, subiectul trebuie sa fixeze punctul central al unei scheme desenand anomaliile pe care le percepe. Explorarea instrumentala prezinta avantajul de a fi reproductibila: ea permite deci, daca e cazul, sa se urmareasca evolutia diferitilor parametri. Ea utilizeaza un test luminos mobil si inregistreaza diferitele locuri in care acesta devine vizibil pentru pacient. Explorarea instrumentala se face, in general, cu ajutorul unui aparat numit "perimetrul lui Goldmann". Analizorul lui Friedmann foloseste aceleasi principii. Dintre cele mai frecvente anomalii ale campului visual de o importanta deosebita se bucura amputarea care este o ingustare a limitei periferice a campului vizual. In anumite cazuri, ea este consecinta unui glaucom foarte evoluat sau unei retinopatii pigmentare (degenerescenta ereditara). In alte cazuri, amputarea campului vizual este urmarea unei atingeri a cailor vizuale. Ea este localizata atunci intr-o parte precisa, antrenand o cuadrano-psie (amputarea unui sfert de camp vizual al fiecarui ochi) sau o hemianopsie (amputarea unei jumatati a campului vizual al unui ochi), mai des verticala decat orizontala. Scotomul este o zona de orbire sau de vedere slaba din interiorul campului vizual cauzata de o atingere a retinei sau a cailor vizuale. Subiectul poate sa nu perceapa aceasta zona in mod spontan sau poate sa o perceapa ca pe o pata.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

Campanie - enciclopedia universala

Campanie:  Totalitatea operatiunilor militare dintr-o anumita perioada a luptelor.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

« 26 27 28

29

30 31 32 »
«

»
Bijuteria de lux Papillon Construct