´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera C - pagina 31

CAN - enciclopedia universala

CAN:  Abreviere preluata din limba engleza pentru Controller Area Network (intr-o traducere aproximativa, retea de control zonal, traducere neconsacrata insa in limba romana), standard si tehnologie de comunicatie seriala pe retea dezvoltat pentru prima data de firma Bosh, special pentru aplicatiile auto. Transferul semnalului nu se mai efectueaza prin cabluri singulare ci printr-un cablu comun pentru culegerea de date, care vor putea fi apoi folosite de toate dispozitivele electonice conectate. Se permite astfel conectarea senzorilor si actuatorilor de pe un autovehicul intr- un sistem sau subsistem de aplicatii in timp real.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

Canal coledoc - enciclopedia universala

Canal coledoc:  Portiunea terminala a caii biliare principale. Canalul coledoc ia nastere la confluenta canalului cistic, care vine de la vezicula biliara, cu canalul hepatic, pornit din ficat. El se termina in duoden dupa ce s-a unit cu canalul pancreatic al lui Wirsung in ampula lui Vater. Canalul coledoc poate fi sediul unor calculi sau tumori. El poate fi comprimat de catre tumori, indeosebi de cancere ale capului de pancreas.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

Canal de Evacuare - enciclopedia universala

Canal de Evacuare:  Pasajul aflat in partea superioara a cilindrului care conduce gazele de la supapa de evacuare la colectorul de evacuare.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

Canalul lui Wirsung - enciclopedia universala

Canalul lui Wirsung:  Canal excretor principal al pancreasului. Canalul lui Wirsung traverseaza longitudinal pancreasul si devarsa sucul pancreatic in al doilea segment al duodenului (portiunea initiala a intestinului subtire) prin intermediul ampulei lui Vater, in care se deschide, in calitate de cale biliara principala (canalul coledoc). Canalul lui Wirsung poate fi explorat prin ecografie, eco-endoscopie, scaner si pancreatografie (radiografie a canalului lui Wirsung dupa opacifiere, constituind un timp al colangiografiei Iradiografie a cailor biliare). Acest canal poate fi sediul calculilor (litiaza) in cursul pancreatitelor cronice. El mai poate fi comprimat prin tumori ale duodenului sau ale pancreasului.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

« 28 29 30

31

32 33 34 »
«

»
Bijuteria de lux Papillon Construct