Vitamina A: Vitamina liposolubila indispensabila functiei vazului (indeosebi vederii crepusculare), cresterii, sistemului imunitar, metabolismului hormonilor steroizi, diferentierii tesuturilor etc. Aporturile zilnice recomandate de vitamina A sunt de 800 micrograme pentru femeile adulte, copiii dupa 10 ani (mai putin inainte de aceasta varsta) si persoanele in varsta, de 1 000 micrograme pentru barbatii adulti, adolescenti si femeile gravide si de 1 300 micrograme pentru femeile care alapteaza. Aceasta vitamina se gaseste in numeroase alimente, unele de origine animala - ficat, oua, peste gras, lapte integral si produse lactate nedegresate (unt, smantana) -, altele de origine vegetala: fructele si legumele verzi, galbene (lamai, grepfruturi) sau portocalii (mango, portocale, morcovi) contin, de fapt, carotenoide, care se transforma partial in vitamina A in organism. Vitamina A se poate oxida in aer si la lumina. Ea este, de asemenea, sensibila la prelucrarea termica a alimentelor. Carenta in vitamina A, legata de un aport alimentar insuficient sau de anomalii digestive (malabsorbtie), este rara in tarile dezvoltate, dar foarte frecventa in tarile in curs de dezvoltare, unde ea constituie principala cauza de cecitate la copil. Unul dintre primele sale simptome este hemeralopia (scaderea acuitatii vizuale in penumbra), care poate fi asociata cu o uscaciune oculara (xeroftalmie) si cutanata. Administrarea de vitamina A este indicata in carenta corespunzatoare si in caz de acnee, de psoriazis sau de ihtioza (boala cutanata cronica ce este caracterizata printr-o piele groasa, uscata si aspra la pipait). Aporturile excesive de vitamina A, in principal de origine medicamentoasa, dar care pot fi si de origine alimentara (supraconsum de ficat, de exemplu), sunt toxice; intoxicatia acuta se manifesta prin dureri de cap, printr-o somnolenta, prin tulburari cutanate; intoxicatie cronica, ce survine dupa mai multe luni, chiar dupa ani, de supraconsum, provoaca greturi, tulburari cutanate (descuamare), atingeri hepatice (ciroza), dureri si, la copil, anomalii osoase responsabile de o intarziere a cresterii. In sfarsit, la femeia gravida, o hipervitaminoza risca sa provoace malformatii ale fatului, indeosebi ale sistemului sau nervos.
Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera V
Vitamina B1: Vitamina hidrosolubila care intervine mai ales in metabolismul energetic al celulelor. Aporturile recomandate de vitamimna B1 sunt de la 0, 4 la 1, 2 miligrame pe zi pentru copii. de 1, 3 miligrame pentru adolescenti si pentru femei, si de 1, 5 miligrame pentru subiectii de sex masculin; ele sunt mai ridicate in caz de sarcina, de alaptare si, de asemenea, in caz de alcoolism cronic (deoarece atunci, necesitatile cresc in timp ce aporturile alimentare sunt adesea insuficiente). Vitamina B1 se mai gaseste in numeroase alimente: germenul si invelisul extern al cerealelor complete, drojdia de bere, legumele uscate, carnea (mai ales cea de porc si unele maruntaie ca ficatul si rinichii), pestele, ouale, laptele si produsele lactate etc. Aceasta vitamina este sensibila la actiunea caldurii, in mediu umed, la lumina si la pH-urile neutru si alcaline; pierderile prin preparare difera dupa modul de preparare (bicarbonatii, in special, antreneaza distrugerea ei). Daca beriberi, provocat de o carenta extrema in vitamina B1, a devenit o boala rara in tarile industrializate, aici se intalnesc cazuri, mai putin grave, de carenta, legata de un aport alimentar insuficient la subiectii alcoolici, ori cu o alimentare prin perfuzii nesuplimentate; aceste carente antreneaza o oboseala, o pierdere a apetitului si a greutatii corporale, si tulburari neurologice (polinevrita), psihice, cardiace si digestive, reversibile prin administrarea de vitamina B1. Riscul de hipervitaminoza este foarte mic, vitamina B1 nedevenind toxica decat la doze foarte mari (de 100 ori mai mari decat aporturile zilnice recomandate).
Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera V
Vitamina B12: Vitamina hidrosolubila care joaca un rol in maturarea globulelor rosii plecand de la celu-leie-mama si in sinteza unor acizi grasi si anumitor acizi aminati. Aporturile nutritionale recomandate, minime si usor de acoperit printr-o alimentatie echilibrata, sunt de l pana la 2 micrograme pe zi pentru copii, de 3 micrograme pentru adolescenti sau pentru adulti, de 4 micrograme pentru femeile gravide sau care alapteaza. Vitamina B12 se gaseste in toate produsele animale, indeosebi in ficat. Ea este relativ stabila la caldura si la aer, dar mai sensibila la lumina si la radiatiile ultraviolete, precum si la acizi si baze. Absorbtia intestinala a vitaminei B12 are loc in ultima parte a intestinului subtire. Ea nu este posibila decat in prezenta unei glicoproteine secretate de stomac, denumita factor intrinsec. Carenta in vitamina B12, care nu esre rara in tarile industrializate, poate rezulta deci fie, in mod exceptional, din aporturi alimentare insuficiente (regim vegetarian), fie dintr-o gastrectomie (ablatie a stomacului) sau dintr-o boala responsabila de o anomalie a secretiei de factor intrinsec, precum boala lui Biermer; aceasta carenta poate, inca, sa mai provina dintr-o anomalie, dintr-o ablatie a partii terminale a intestinului subtire si, in mod exceptional, dintr-o infectie cronica a intestinului subtire. In sfarsit, o carenta in vitamina B12 nu este deloc rara la persoanele in varsta. Ficatul, care stocheaza vitamina B12, poate disimula o insuficienta de aport sau o tulburare a absorbtiei timp de 3 sau 4 ani. In continuare, apar primele semne ale carentei: oboseala generala, pierdere a apetitului, tulburari hematologice (anemie megaloblastica), neuropsihiatrice (senzatie de arsura cutanata, nevrita optica (inflamatie a nervului optic), pierderi de memorie, labilitate a starii de spirit, depresie) si mucoase (limba depapilata). Vitamina B12, administrata in injectii intramusculare, este indicata in carenta corespunzatoare. Ea este utilizata, de asemenea, in doze mari ca analgezic. Injectiile intravenoase cu unul dintre derivatii ei, hidroxocobalamina, sunt practicate in caz de intoxicatie cu cianura. Administrarea medicamentoasa de vitamina B12 este contraindicata in rare cazuri (anumite cancere, indeosebi).
Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera V
Vitamina B2: Vitamina hidrosolubila ce intervine in reactiile care elibereaza energia necesara celulelor, precum si in metabolismul lipidelor, proteinelor si glucidelor. Aporturile zilnice recomandate sunt de 0, 6 pana la 1, 4 miligrame pe zi pentru copii, de 1, 5 miligrame pentru femei si adolescenti, si de 1, 8 miligrame pentru barbati si pentru femeile gravide sau care alapteaza. Principalele surse alimentare de vitamina B2 sunt laptele si produsele lactate, ouale, carnea (mai ales organele), pestele, legumele cu frunze verzi si drojdia de bere. Aceasta vitamina este rezistenta la caldura, dar foarte sensibila la lumina si la pH-ul alcalin; ea poate disparea partial in apa de fierbere a alimentelor. Carenta in vitamina B2, legata, in principal, de o malabsorbtie digestiva, de un aport alimentar insuficient sau de un consum excesiv de alcool, poate antrena leziuni ale pielii si ale mucoaselor, precum si tulburari oculare. Administrarea de vitamina B2 este indicata in carenta corespunzatoare si in caz de perles (inflamatie a comisurii buzelor) si de crampe musculare.
Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera V