Viteza de sedimentare: Viteza cu care globulele rosii se separa de plasma sangvina si se depun la fundul tubului asezat in pozitie verticala. Masurarea vitezei de sedimentare (VS.) este un examen de rutina care, in pofida impreciziei sale, isi pastreaza un oarecare interes in diagnosticul numeroaselor afectiuni si in supravegherea bolilor inflamatorii; in acest ultim caz, de fapt, ea reflecta destul de bine evolutia bolii. Totusi, acest examen nu este suficient pentru a stabili un diagnostic, in masura in carc anumite tulburari benigne accelereaza sedimentarea, in timp ce, din contra, multe boli serioase nu o afecteaza. Viteza de sedimentare depinde de numerosi factori. Ea este cu atat mai lenta cu cat globulele rosii sunt mai multe; invers, atunci cand au o tendinta puternica sa aglutineze - ceea ce este cazul daca anticorpii se prezinta la suprafata lor, ea este cu atat mai rapida. Cresterea nivelului de proteine (fibrinogen, globuline) in plasma o accelereaza uneori considerabil. Viteza de sedimentare se masoara la sfarsitul unei orc sau la sfarsitul a doua ore, dar masuratoarea efectuata ia o ora este de acum semnificativa si suficienta in majoritatea cazurilor. Valorile normale, dupa una si doua ore, sunt, respectiv, mai mici de 20 si 40 milimetri de sedimentare a globulelor rosii pe fundul tubului (eprubetei) de testare. Masurarea vitezei de alimentare este adesea completata cu dozarea altor proteine ale inflamatiei (proteina C reactiva, alfa-2-globulina, fibrina etc.).
Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera V
Vitiligo: Afectiune cutanata caracterizata printr-o pierdere localizata a pigmentatiei. Vitiligo este o leucodermie (boala carc se manifesta prin micsorarea cantitatii sau prin pierderea de melanina (pigment al pielii. Este o afectiune frecventa, care atinge aproximativ 1 % din populatie. Cauza bolii este necunoscuta, dar intr-un caz din trei se regaseste un factor ereditar. Forma cea mai obisnuita de vitiligo este caracterizata prin pete plane, de un alb-fildes. cu marginile nete si convexe, cu suprafata intinsa, tivite adesea cu o margine usor hiperpigmentata. Aceste pete apar sub axile, pe organele genitale, in regiunile descoperite (fata, dosul mainilor), pe conturul orificiilor sau zonelor de frecare (genunchi, glezne); dispozitia este, in general, destul de simetrica. Unii subiecti nu au decat cateva pete de dimensiuni mici; altii prezinta pete mari diseminate. Vitiligo nu prezinta decat inconveniente estetice; totusi, rasunetul sau psihologic nu este uneori de neglijat, in plus, leziunile sunt deosebit de sensibile la expunerea solara. Aceasta este capricioasa si imprevizibila, leziunile apar, in general, in pusee succesive. Acestea sunt declansate frecvent prin expunerea la soare, de traumatismele psihologice (doliu), de contactul cu anumite substante chimice (compusi aromatici derivati ai benzenului). Acesta ramane adesea deceptionant, desi numeroase metode se afla in studiu. Tratamentele curative sunt reprezentate prin aplicatii locale de corticosteroizi, in caz de vitiligo recent si de mica intindere, puvaterapie locala sau generala (badijonare cu sau ingestie de psoralene, urmata de expunerea la radiatii ultraviolete A). Tratamentul prin grefa este inca in stadiu experimental. Tratamentele paliative se aplica formelor foarte intinse, atunci cand pielea este practic in intregime depigmentata. Ele constau in depigmentarea cu hidrochinona a zonelor pigmentate restante pentru a aduce pielea la un aspect omogen. O corectie estetica tip machiaje acoperitoare este si ca posibila. De altfel, subiectilor atinsi de vitiligo li se recomanda sa sc protejeze de radiatia solara.
Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera V
Vitraliu: Panou decorativ din placi de sticla colorata in masa sau pictata in culori de smalt, montate in armatura de plumb, folosit la ferestre.
Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera V
Vitrectomie: Interventie chirurgicala care consta in scoaterea vitroasei (gelul transparent care umple cavitatea oculara. In spatele cristalinului). O vitrectomie este practicata in caz de hemoragie intravitreana, oricare i-ar fi originea (ruptura retiniana, traumatism, formare de ncovase), care nu se resoarbe in rastimp de catcva saptamani; in caz de dezlipire de retina cu tractiune a vitroasei sau cu aderente vitreoretiniene proliferante; dupa unele inflamatii (uveite) sau infectii importante ale ochiului si carc deranjeaza vederea, cu scopul de a curata cavitatea vitreana. Vitrectomia este o operatie delicata care poate antrena in lunile urmatoare o cataracta. Vederea este imbunatatita, dar nu intotdeauna perfect, rezultatul interventiei depinzand de starea retinei.
Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera V