´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera A - pagina 155

Anticorp antitiroidian - enciclopedia universala

Anticorp antitiroidian:  Anticorp capabil sa se fixeze pe anumiti constituenti ai celulelor glandei tiroide.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

Anticorp monoclonal - enciclopedia universala

Anticorp monoclonal:  Anticorp produs de catre o clona de celule (un grup de celule identice cu celula-mama din care s-au dezvoltat) si utilizat in scopuri de diagnostic si terapeutice.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

Antidepresiv - enciclopedia universala

Antidepresiv:  Medicament utilizat in tratamentul depresiei. Antidepresivele clasice sunt fie triciclice (amitriptilina, amoxapina etc.), fie inhibitori ai monoaminoxidazei, sau I N A O (nialamida, iproniazida etc.), dar numeroase alte produse nu apartin acestor grupe (trazodona, maprotilina etc.). Administrarea se face pe cale orala, in afara cazurilor severe (cale intramusculara sau perfuzie intravenoasa). Tratamentul nu-si face simtit efectul decat dupa cateva zile sau dupa cateva saptamani si trebuie uneori sa fie urmat timp de mai multe luni. Exista totusi intotdeauna un risc de trezire a anxietatii, risc care justifica o supraveghere indeaproape si un tratament individualizat. Inhibitorii de monoaminoxidaza trebuie sa fie insotiti de un regim alimentar strict: trebuie evitate alimentele si bauturile care contin tiramina (branza, vin rosu), caci acestea risca sa provoace o crestere importanta a tensiunii arteriale. Anumite medicamente pot produce acelasi efect. Pe de alta parte, majoritatea anti-depresivelor antreneaza uneori o uscaciune bucala, o vedere incetosata, vertije, o somnolenta, o constipatie si o durere la mictiune.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

Antidepresor triciclic - enciclopedia universala

Antidepresor triciclic:  Medicament antidepresor compus dintr-o molecula care contine trei cicluri alipite. Antidepre-soarele triciclice sunt indicate in tratamentul depresiunilor endogene, fara cauze exterioare imediate (doliu, divort, de exemplu), a caror evolutie este treptata. Ele sunt administrate pe cale orala sau parenterala (injectie). Este contraindicat sa se asocieze triciclicele cu alte antidepresoare, inhibitorii de monoaminoxidaza (INAO.). Mai mult, se evita sa fie prescrise in caz de stare deliranta sau halucinatorie, de tulburari cardiace, de glaucom sau de probleme cu prostata. Antidepresoarele triciclice au o actiune anticolinergica prin influenta lor asupra unui neurotransmitator, acetilcolina, care poate antrena o hipotensiune ortostatica (ameteli la ridicare si la pozitia in picioare), o constipatie, o retentie de urina, o uscaciune a gurii si tulburari de acomodare vizuala. Alte tulburari care mai pot aparea sunt: cosmaruri, tulburari ale apetitului (bulimie), tulburari endocrine (disparitia fluxului menstrual) si sexuale (impotenta, imposibilitate de a ajunge la orgasm).

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

« 152 153 154

155

156 157 158 »
«

»
Bijuteria de lux Papillon Construct