´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera A - pagina 156

Antidiuretic - enciclopedia universala

Antidiuretic:  Hormon care favorizeaza absorbtia apei. Deficitul in hormon antidiuretic este responsabil de un diabet insipid, afectiune caracterizata printr-o poliurie (emisie de mari cantitati de urina) si o polidipsie (sete intensa si imperioasa). Hipersecretia inadecvata de hormon antidiuretic, sau sindromul Iui Schwartz-Bartter, se caracterizeaza printr-o scadere a nivelului sodiului in sange si prin reducerea cantitatii de urina.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

Antiepileptic - enciclopedia universala

Antiepileptic:  Medicament utilizat in tratamentul epilepsiei. Antiepilepticele, prescrise pe cale orala sau injectabila, previn in mare parte aparitia de noi crize la epileptici. Prizele de medicamente antiepileptice trebuie sa fie zilnice, intotdeauna la aceleasi ore, fara intrerupere. Oprirea tratamentului, atunci cand este hotarata, trebuie sa se faca intotdeauna sub supraveghere medicala stricta, caci poate provoca o stare de rau (crize succesive). Antiepilepticele au numeroase interactiuni nedorite, atat intre ele, cat si cu alte medicamente. Asocierea mai multor antiepileptice este evitata, in general, cu scopul de a impiedica acumularea efectelor nedorite si de a limita interactiunile medicamentoase, dar exista cazuri in care ea este absolut necesara.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

Antiestrogen - enciclopedia universala

Antiestrogen:  Medicament care se opune actiunii estrogenilor (hormoni feminini sec reiati de ovare). Citratul de domifena favorizeaza declansarea ovulatici si este utilizat in tratamentul unor sterilitati feminine. Un inconvenient important, desi putin probabil, este aparitia unei sarcini multiple. Tamoxifenul este utilizat in tratamentul unor cancere ale sanului, zise hormonodependente (favorizate de estrogeni). Aceste doua medicamente sunt contraindicate in caz de sarcina, iar citratul de clomifena de asemenea si in caz de cancer genital. Aceste medicamente pot provoca tulburari ginecologice (bufeuri de caldura, hemoragii uterine, umflarea sanilor).

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

Antifascism - enciclopedia universala

Antifascism:  Miscare politica aparuta dupa primul razboi mondial indreptata impotriva fascismului. A capatat un caracter de masa, culminand cu miscarea de rezistenta si lupta armata in timpul celui de-al doilea razboi mondial.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

« 153 154 155

156

157 158 159 »
«

»
Bijuteria de lux Papillon Construct