´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera A - pagina 157

Antifungic - enciclopedia universala

Antifungic:  Medicament utilizat in tratarea micozelor (infectii cu ciuperci microscopice).

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

Antigen - enciclopedia universala

Antigen:  Substanta straina organismului, susceptibila sa declanseze o reactie imunitara provocand formarea de anticorpi. Virusurile, bacteriile, parazitii si celulele alterate ale organismului (infectate cu un germene sau tumorale) sunt antigene. Poate sa fie vorba fie despre molecule izolate de o marime suficienta pentru a comporta unul sau mai multe situsuri antigenice, fie despre structuri complexe sau de elemente fixate la suprafata microorganismelor patogene. Unele antigene provoaca o reactie alergica stimuland producerea de imunoglobuline, sau anticorpi de tip E (IgE): acestea sunt alergene, care au origini foarte diferite (venin de viespe, polen, produse chimice etc.). Desi un antigen este, in general, o substanta straina organismului, in cazul bolilor autoimune, chiar un clement al organismului nu este recunoscut de acesta ca fiind al sau. Antigenele sunt, in majoritatea cazurilor, glicoprotcine (proteine combinate cu glucide). Lipidele sunt mult mai rar antigenice, in afara cazului ca sunt asociate altor structuri moleculare mai mari.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

Antigen specific al prostatei - enciclopedia universala

Antigen specific al prostatei:  Glicoproteina a serului sangvin, sintetizata exclusiv de catre prostata. In engleza: prostate specific antigen (PSA). Nivelul antigenului specific al prostatei in serul sangvin este cuprins in mod normal intre 2 si 4 nanograme pe mililitru. El creste in caz de prostatita acuta (inflamatie acuta a prostatei), de adenom si inca in caz de cancer la prostatei. El poate servi la depistarea acestor afectiuni si este foarte util pentru a urmari evolutia lor.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

Antigripal - enciclopedia universala

Antigripal:  Medicament utilizat in tratamentul sindroamelor gripale. Antigripalele fac parte din tratamentul simptomelor, si nu al cauzei, numeroaselor infectii virale curente care seamana cu gripa. Se prescriu deci medicamente ca paracetamolul sau aspirina pentru a lupta concomitent impotriva febrei si a diverselor dureri (curbaturi, dureri de cap). Lor le sunt asociate uneori antihistaminice. Utilizarea vitaminei C desi curenta, nu este de o eficacitate dovedita stiintific.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

« 154 155 156

157

158 159 160 »
«

»
Bijuteria de lux Papillon Construct