´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera A - pagina 159

Antilopa de apa - enciclopedia universala

Antilopa de apa:  (a lui Litschi) este o antilopa de talie mare care poate depasi lungimea de 1,5 metri si poate cantari pana la 120 kg. Este o specie destul de rara, dar poate fi intalnita in majoritatea regiunilor Africii. Traieste in turme mari, de obicei pe langa o sursa de apa (rau, mlastina) pe care nu ezita sa o traverseze fie in mers, fie inot. Doar masculul are o pereche de coarne inelate si cu o forma caracteristica. El le foloseste pentru a se apara de pradatori. In perioada de imperechere, coarnele ii servesc si la luptele care stabilesc ierarhia intre masculi. Aceste lupte sunt mai ales rituale si putin violente. Masculul cel mai puternic alege femelele care vor alcatui haremul sau. Fiecare femela da nastere unui singur pui, dupa o perioada de 7 pana la 8 luni de gestatie. Puiul este intarcat la aproape 4 luni; el atinge maturitatea sexuala catre 2 ani daca este femela si catre 3 ani daca este mascul.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

Antilopa gnu - enciclopedia universala

Antilopa gnu:  nu este atat de gratioasa ca impala, insa face parte si ea din familia antilopelor. Are un aspect general mai degraba comic: ca si cum pe un corp de gazela ar fi asezat un cap urias de bivol, avand coarne puternice si late, incovoiate in sus. Antilopa gnu traieste in turme care pot numara mai multe mii de indivizi. Se gasesc inca populatii numeroase in estul Africii, mai ales in Kenya si in Tanzania. Turmele migreaza in functie de anotimp, pentru a gasi pasunile cele mai bune; aceasta se numeste transhumanta. Deplasarile lor sunt foarte lungi si nici un obstacol nu le opreste inaintarea, nici chiar marile fluvii in care misuna crocodilii. Ca toate antilopele din savana, gnu este un animal temator si pasnic. Dar, pentru a-si apara puiul, nu ezita sa infrunte un ghepard si se bate atunci crancen, cu lovituri puternice de copite sau de coarne. Cei mai de seama pradatori ai sai sunt leii, hienele si cainii salbatici.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

Antilopa Oryx - enciclopedia universala

Antilopa Oryx:  este o superba antilopa cu pete negre pe cap si pe picioare este foarte rezistenta la oboseala. Ea poate sa mearga timp de 18 ore fara sa se opreasca si poate sa parcurga mai mult de o suta de kilometri in cautarea hranei. Antilopa-oryx mananca iarba, fructe si radacini, din care isi procura, de altfel, si o buna parte din cantitatea de apa care-i este necesara. Inamicul sau cel mai important este pantera. Dar, atentie, atacarea unei antilope-oryx este o actiune periculoasa! Intr-adevar, ea este pe deplin capabila sa-si invinga inamicii, folosindu-se de coarnele sale lungi si subtiri ca sabiile (coarne care pot depasi lungimea de 1 m). Traieste in turme de 10 pana la 20 de indivizi, in care femelele si masculii se afla in numar egal. Turma este foarte importanta. Daca un mascul este separat de turma, el se reintoarce la locul unde aceasta se gasea ultima data si asteapta in singuratate revenirea ei.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

Antilopa-cal - enciclopedia universala

Antilopa-cal:  este una dintre cele mai frumoase antilope, dar si una dintre cele mai agresive. Ea are doua coarne lungi, puternice, inelate si curbate spre spate. Numele de antilopa-cal ii vine de la coama sa de par in perie si de la talia apropiata de a unui cal. Exemplarele cele mai mari ajung la 300 kg. Ca toate antilopele (exista circa 150 de specii), antilopa-cal este un mamifer rumegator ale carui coarne nu cad niciodata. Atat masculul, cat si femela au coarne; acestea le servesc inainte de toate pentru aparare. Antilopa-cal este un animal rapid care traieste in turme compuse din 8 pana la 40 de indivizi, conduse de un mascul. Turma este nomada; ea se deplaseaza in permanenta pentru a gasi plantele cu care antilopa-cal se hraneste. Pradatorul cel mai important al ei este leul; multi sustin chiar ca leul este singurul animal capabil s-o omoare? asumandu-si riscuri: antilopa-cal este un animal curajos care isi apara cu inversunare viata, chiar si in fata unui leu.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

« 156 157 158

159

160 161 162 »
«

»
Bijuteria de lux Papillon Construct