´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera B - pagina 94

Boala lui Still - enciclopedia universala

Boala lui Still:  Artrita inflamatorie care debuteaza inaintea varstei de 16 ani, avand o durata de cel putin 3 luni. Denumita adesea impropriu artrita reumatoida juvenila sau poliartrita juvenila, artrita cronica juvenila este o afectiune de origine necunoscuta, care ia trei forme principale. Forma oligarticulara se traduce printr-o atingere a cel mult 4 articulatii; ea nu are ca manifestare febra. Forma poliarticulara afecteaza indeosebi fetele. Ea se manifesta printr-o atingere articulara simetrica si difuza (afectand numeroase articulatii); febra este moderata sau absenta. Forma sistemica este cea care atinge mai ales copiii sub 5 ani. Ea se traduce printr-o febra foarte ridicata si ciclica (un pic varf pentru fiecare zi), o eruptie, o inflamatie a ganglionilor limfatici, o splina hipetrofiata si, uneori, o inflamatie a pericardului. Tratamentul vizeaza intotdeauna sa trateze simptomele bolii. El consta in aspirina si corticosteroizi locali (mai ales in formele oligoarticulare) si generali (mai ales in formele poliarticulare si sistemice). Din cauza efectelor nedorite importante ale corticosteroizilor administrati pe cale generala (luare in greutate, intarzierea cresterii), utilizarea de corticosteroizi locali (prin injectii la locul inflamatiei), care nu au nici un efect nedorit la copil, reprezinta un progres considerabil. Tratamentele de fond obisnuite ale bolilor reumatismale trebuie sa fie utilizate cu prudenta si, in principal, in formele poliarticulare. Uneori este utila chirurgia: sinovectomie, realinierea articulara, ulterior chiar punerea unei proteze. Prognosticul artritelor cronice juvenile este foarte variabil: destul de bun pentru formele oligoarticulare, el este mult mai aleatoriu pentru formele poliarticulare.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera B

Boala lui Sturge-Weber-Krabbe - enciclopedia universala

Boala lui Sturge-Weber-Krabbe:  Sindrom congenital care asociaza un angiom plan (pata de vin) care se intinde pe o intreaga parte a fetei cu predilectie pentru regiunea pleoapei superioare si a conturului ochiului , un angiom (tumora benigna) situat pe fata externa a creierului si, uneori, un angiom situat pe coroida (membrana care hraneste retina). Boala lui Sturge-Weber-Krabbe este de cele mai multe ori benigna. Constatarea unui angiom intins pe fata unui nou-nascut trebuie sa conduca la practicarea unor examene radiologice (scaner cerebral si imagerie prin rezonanta magnetica cerebrala) pentru detectarea unui eventual angiom meningeal. poate fi ingrijit prin tehnicile modeme de tratare a angioamelor (indeosebi cea a laserului pulsat). In cazurile grave, o interventie chirurgicala asupra partilor atinse ale creierului este intotdeauna necesara.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera B

Boala lui Tay - enciclopedia universala

Boala lui Tay:  Boala a sistemului nervos central, de natura genetica, provocata de o acumulare a grasimilor in creier. Este o boala foarte rara, care afecteaza mai ales populatiile din Europa Centrala si de Nord. Boala incepe din primul an de viata printr-o oprire apoi printr-o regresie a achizitiilor psihice, intelectuale si motorii.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera B

Boala lui Werding-Hoffman - enciclopedia universala

Boala lui Werding-Hoffman:  Afectiune ereditara caracterizata printr-o atrofie a anumitor neuroni motori ai maduvei spinarii. Afectiunea se manifesta in primele 3 luni ale vietii, uneori de la nastere. La inceput copilul nu poate sa-si miste coapsele si antebratele, apoi paralizia progreseaza in cateva saptamani: copilul nu-si mai misca gambele si se tine, atunci cand este ridicat, intr-un mod caracteristic, cu gambele flectate "in genunchi". El poate totusi sa-si miste picioarele (labele) si mainile, deoarece atingerea este mai moderata la extremitatea membrelor. Diagnosticul acestei boli poate fi pus inainte de nastere prin amniocenteza (prelevare de lichid amniotic si analiza a celulelor fetale care se gasesc in acesta).

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera B

« 91 92 93

94

95 96 97 »
«

»
Bijuteria de lux Papillon Construct