´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera B - pagina 97

Boala transmisibila sexual - enciclopedia universala

Boala transmisibila sexual:  Boala infec tioasa care poate fi contractata sau transmisa in cursul raporturilor sexuale. Bolile cu transmisie sexuala (BTS.) afecteaza indeosebi subiectii care au numerosi parteneri sexuali. Cele mai frecvente BTS sunt infectiile cu chlamidia, trichomonaza, herpesul genital, ftiriaza pubiana, condiloamele genitale, SIDA Tratamentul face apel mai ales, in functie de agentul cauzal, la antibiotice, antiseptice si antimicotice (fungicide). O data disparute simptomele, sunt efectuate teste pentru a verifica daca pacientul mai este contagios. Pentru a impiedica propagarea infectiei, tratamentul este propus tuturor partenerilor sexuali recenti ai bolnavului. Daca se reuseste convingerea subiectilor care au avut contact cu un bolnav sa fie examinati si sa fie ingrijiti, extinderea bolii poate fi incetinita. Prevenirea individuala se bazeaza, de altfel, pe diminuarea numarului de parteneri sexuali si, indeosebi, pe utilizarea prezervativului masculin.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera B

Bob, Ioan - enciclopedia universala

Bob, Ioan:  (n. 1739, Iclod, Cluj - d. 2 octombrie 1830, Blaj) carturar si cleric. A studiat la Seminarul Catolic din Cluj. Episcop greco-catolic de Blaj (din 1784) , a luptat pentru emanciparea sociala si nationala a romanilor din Transilvania, fiind unul dintre autorii textului Supplex Libellus Valachorum (1792) , adresat imparatului Leopold al II-lea al Austro-Ungariei, document fundamental in lupta pentru drepturi nationale a transilvanenilor. A scris Dictionarul rumanesc, lateinesc si unguresc, 1822-1833, primul dictionar etimologic, avand 11.000 de cuvinte. De asemenea, a editat Biblia de la Blaj, 1784, considerata pana astazi monument de cultura de catregreco-catolicii din Romania.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera B

Boboteaza - enciclopedia universala

Boboteaza:  Sarbatoare, in cultul ortodox si romano-catolic, a botezului lui Iisus Hristos; se praznuieste la 6 ianuarie.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera B

BOC - enciclopedia universala

BOC:  (Bell Operating Company) - Compania de Operare Bell.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera B

« 94 95 96

97

98 99 100 »
«

»
Bijuteria de lux Papillon Construct