´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera B - pagina 96

Boala polichistica a rinichilor - enciclopedia universala

Boala polichistica a rinichilor:  Boala ereditara caracterizata prin prezenta a numeroase chisturi in cortexul (partea periferica) celor doi rinichi, compromitand pe termen mai lung sau mai scurt buna lor functionare. Boala polichistica a rinichilor poate atinge adultul sau, mult mai rar, copilul. Boala polichistica a rinichilor adultului. Multa vreme, boala nu se manifesta prin nici un semn. Acestea debuteaza, in general, intre 25 si 30 ani: dureri lombare, prezenta de calculi in caile urinare, infectii urinare, prezenta sangelui in urina si mai ales hipertensiune arteriala. Chisturile rinichilor, numeroase si multiple, sunt asociate adesea cu chisturi ale ficatului, chiar ale pancreasului. Nu exista tratament specific al acestei boli. Chisturile, microscopice la nasterea individului, cresc progresiv in volum concomitent cu inaintarea in varsta si termina prin distrugerea ansamblului tesutului renal functional, antrenand o insuficienta renala care necesita recurgerea la hemodializa. Grefa renala constituie, in final, singura speranta. Boala polichistica a rinichilor copilului. Boala polichistica se poate declara inca de la nastere sau, mai des, catre varsta de sase luni, chiar si mai tarziu. Boala polichistica a rinichilor este mult mai grava la copil decat la adult, deoarece in cazul copilului ea este asociata cu o fibroza hepatica (ingrosarea patologica a tesutului hepatic), aflata la originea a numeroase complicatii (hipertensiune portala, hemoragii digestive). Grefa rinichi-ficat constituie singurul tratament eficace.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera B

Boala profesionala - enciclopedia universala

Boala profesionala:  Alterare a sanatatii unei persoane consecutiva exercitarii sau conditiilor de exercitare a unor meserii. In tarile dezvoltate, bolile profesionale, o data recunoscute, fac obiectul unei protectii legale.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera B

Boala psihosomatica - enciclopedia universala

Boala psihosomatica:  Boala caracterizata prin transformarea (numita conversie) unei dereglari psihologice intr-o dereglare somatica (organica). Bolile psihosomatice pot afecta toate aparatele organismului: sistemul digestiv (ulcer, colita), endocrin (hipertiroidie, diabet), genito-urinar (impotenta, enurezie), cardiovascular (infarct al miocardului), respirator (astm, tuberculoza pulmonara), pielea (eczema) etc. Tratamentul unei boli psihosomatice trece mai intai prin cel al tulburarii fizice. In continuare, este necesara uneori o psihoterapie.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera B

Boala serica - enciclopedia universala

Boala serica:  Ansamblu de manifestari alergice consecutive patrunderii in organism a serului sau alergenelor medicamentoase. Boala serica este consecutiva unei injectari de ser sau, mai rar, unei luari de antibiotice, antiinflamatoare, barbi-turice sau hormoni. Dupa 7 pana la 10 zile apar manifestari cutanate (urti-carie, mici pete trandafirii cu o ridicatura inelara periferica), o febra, dureri articulare, carora pot sa li se asocieze dureri abdominale cu greturi si vome; de asemenea, este posibila o atingere inflamatorie a glomerulilor renali. Formele cele mai grave sunt tratate cu antihistaminice si corticosteroizi, altele se vindeca spontan in cateva zile.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera B

« 93 94 95

96

97 98 99 »
«

»
Bijuteria de lux Papillon Construct